Mobilitatea sustenabilă

Mar 5

„Este bine să ajungi la destinație, însă, în cele din urmă, călătoria este cea care contează cu adevărat.”
Ernest Hemingway


În 2021, în topul celor mai poluante activități se regăsește transportul rutier, cu 12% din emisii. Decarbonarea acestui sector este extrem de importantă pentru atenuarea schimbărilor climatice.

Distribuția emisiilor de gaze cu efect de seră la nivel mondial în 2021, pe subsector. Sursa: Statista

Mobilitatea sustenabilă se referă la modul în care ne deplasăm și la impactul pe care acesta îl are asupra mediului, a economiei și a societății în general. Pe scurt, presupune crearea unui sistem de transport care să fie ecologic, economic și responsabil social prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, îmbunătățirea calității aerului și a sănătății publice, creșterea eficienței energetice și promovarea unei societăți mai echitabile și mai accesibile pentru toți.

Ce face România pentru a crește mobilitatea electrică?

Dintr-un raport realizat de Roland Berger anul trecut aflăm că cererea de mașini noi pur electrice și hibride plug-in a crescut semnificativ în 2022 depășind pentru prima dată Spania și Italia: peste 15.000 de vehicule noi au fost înmatriculate anul trecut, în creștere cu 70% față de 2021.

Având în vedere decizia Uniunii Europene de a înceta vânzarea de mașini noi cu motoare cu combustie începând cu anul 2035, este important ca România să dezvolte infrastructura necesară de reîncărcare electrică. Din 2035, toate mașinile noi care intră pe piață nu vor putea emite CO2, pentru a se asigura că până în 2050, sectorul transporturilor devine neutru din punctul de vedere al emisiilor de carbon.

Piața este în continuă evoluție, la fel ca și cea a bateriilor sau a stațiilor de încărcare. Spre exemplu, OMV Petrom va deveni cel mai mare jucător în domeniul mobilității electrice din România angajându-se să dezvolte o rețea extinsă de puncte de încărcare pentru mașini electrice. Chiar până la sfârșitul anului acesta, OMV Petrom va avea 1.000 de puncte de încărcare rapidă și ultra-rapidă în România.

În 2022, sectorul retailului a fost dominant în peisajul încărcării din România, deținând aproape 30% din locațiile publice de încărcare. Acesta a fost urmat de HoReCa, cu 244 de locații. În același timp, autoritățile publice au continuat să își consolideze prezența pe piață, deținând a treia cea mai mare pondere. Se estimează că această tendință va continua să crească datorită Planului Național de Redresare și Reziliență.
Numărul locațiilor de încărcare în funcție de sector. Sursa: Raportul Romanian E-Mobility Index realizat de Roland Berger

De ce este mobilitatea electrică importantă pentru IMM-uri?

IMM-urile ar putea juca un rol crucial în remodelarea lanțului valoric al autovehiculelor către electrificare, iar electrificarea flotelor aduce numeroase beneficii în activitatea unei companii. Spre exemplu, vehiculele electrice pot oferi economii semnificative de costuri, peste 60% anual comparativ cu vehiculele tradiționale pe benzină sau diesel, datorită costurilor mai mici de combustibil și întreținere.

Mai mult, consumatorii și investitorii devin din ce în ce mai conștienți de problemele mediu și favorizează afacerile care își demonstrează angajamentul față de practicile durabile. Emisiile de gaze cu efect de seră produse de vehiculele electrice sunt cu aproximativ 17-30% mai mici decât emisiile mașinilor pe benzină și diesel, iar în fiecare an, emisiile pe ciclul de viață ale unui vehicul electric ar putea fi reduse cu cel puțin 73% până în 2050.

Industria auto trece printr-o schimbare semnificativă către vehiculele electrice, mulți experți prevăzând că acestea vor domina piața în următoarele decenii. Adoptarea mobilității electrice le permite IMM-urilor să rămână în fruntea cursei, asigurându-și operațiunile și investițiile în infrastructura de transport pentru viitor.